Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Redam mai jos textul intergral al proiectului de modificare a O 118/2020 privind programul IMM Invest, publicat in 14.08.2020 de MFP:
Articol unic. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2020 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici şi mijlocii “IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 655 din 24iulie 2020, se modifică și se completează după cum urmează:
- Literele a), d) și e) ale articolului 2 se modifică și vor avea următorul cuprins:
“a) beneficiarul programului – operatorul economic care respectă prevederile prezentei ordonanțe de urgență, societate sau societate cooperativă, societate agricolă, cooperativă agricolă de producție, persoană fizică autorizată, întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale sau întreprindere familială, autorizate potrivit dispozițiilor legale în vigoare, asociațiile sau fundațiile nonprofit care desfășoară activități economice și care îndeplinesc cumulativ condițiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici și mijlocii prevăzute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, precum și întreprinderile afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajați, entitate care are calitatea de utilizator în accepțiunea Ordonanței Guvernului nr. 51/1997, privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
d) contract de garantare – contractul încheiat între beneficiarul programului, în calitate de utilizator, societatea de leasing financiar, în calitate de finanțator şi F.N.G.C.I.M.M., în calitate de mandatar al statului, prin care statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, reprezentat de F.N.G.C.I.M.M., se obligă să garanteze finanțarea de tip leasing acordată de societatea de leasing financiar iar beneficiarul programului îşi asumă obligaţia să ramburseze statului sumele datorate, ca urmare a executării garanţiei de către finanțator, în situaţia producerii riscului de credit;
e) finanțarea de tip leasing financiar – finanțarea în cadrul unei operațiuni de leasing prevăzută de dispozițiile art. 1 din Ordonanța nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, cu modificările și completările ulterioare, acordată beneficiarului programului de către un finanțator, astfel cum este definit la art. 2 litera i) din prezenta ordonanță de urgență, în scopul finanțării în regim de leasing financiar de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activității beneficiarului programului, cu respectarea normelor interne proprii ale finanțatorului, în baza unui contract de leasing financiar; - Litera j) a articolului 2 se abrogă.
- Literele k) și o) ale articolului 2 se modifică și vor avea următorul cuprins:
k) leasingul financiar – operațiunea de leasing prevăzută de dispozițiile art. 1 din Ordonanța nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
o) valoarea reziduală – o parte din preţul bunului care face obiectul operaţiunii de leasing financiar, exprimată procentual şi care reprezintă valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului către utilizator la momentul expirării contractului de leasing, după achitarea ultimei rate de leasing” - Alineatul (1) al articolului 5, se modifică și va avea următorul cuprins:
“(1) Finanțările prevăzute la art. 1 alin. (1) sunt destinate transmiterii dreptului de folosință asupra bunurilor mobile noi și second hand destinate beneficiarilor eligibili care respectă condiţiile programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale finanțatorilor şi beneficiază de garanţii emise/acordate de către F.N.G.C.I.M.M. în numele şi în contul statului în calitate de mandatar al Ministerului Finanţelor Publice.” - Alineatele (2), (3) și (4) ale articolului 6, se modifică și vor avea următorul cuprins:
“(2) Obligația finanțatorului de distribuire a sumelor rezultate din valorificarea activelor conform prevederilor art. 11 alin (4) este garantată cu o ipotecă legală mobiliară constituită asupra activului finanțat prin contractul de leasing. Operațiunile de înscriere, modificare și radiere în/din Registrul Național de Publicitate a Garanțiilor Mobiliare se efectuează de către finanțator, în baza mandatului acordat de FNGCIMM.
(3) Finanțatorii pot solicita beneficiarului garanții accesorii finanțării garantate sub forma biletelor la ordin avalizate emise de beneficiar, în conformitate cu normele și procedurile proprii de finanțare ale acestora.
(4) Ipotecile legale mobiliare prevăzute la alin. (2) se instituie în temeiul contractului de garantare, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, prin F.N.G.C.I.M.M, proporțional cu riscul asumat de garant și sunt valabile până la distribuirea sumei nete rezultate din valorificarea bunurilor mobile care fac obiectul contractului de leasing, proporțional cu riscul asumat de fiecare dintre părți, conform prevederilor art. 11 alin. (4).” - Alineatul (1) al articolului 7, se modifică și va avea următorul cuprins:
“(1) Finanțatorul are obligaţia de a încheia polițe de asigurare a bunurilor mobile care fac obiectul contractului de leasing financiar, în condițiile prevederilor art. 9 lit. f) din Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la valoarea acceptată de societatea de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea rezultată din rapoartele de evaluare întocmite de evaluatori autorizați ANEVAR a bunurilor mobile pentru bunurile second-hand și respectiv valoarea de asigurare a bunului mobil pentru bunurile noi.” - Alineatele (1) și (2) ale articolului 8 se abrogă.
- Alineatul (3) al articolului 8, se modifică și va avea următorul cuprins:
“(3) Modificările notificate de beneficiar finantatorului privind structura acţionariatului/asociaţilor şi schimbarea sediului social al beneficiarului se notifică F.N.G.C.I.M.M. de către finanțator.” - Alineatele (3), (4), (5), (10) și (13) ale articolului 11, se modifică și vor avea următorul cuprins:
“(3) Finanțatorul va depune toate diligențele pentru reposedarea și valorificarea echipamentelor, utilajelor și bunurilor mobile finanţate prin leasing financiar, care fac obiectul contractului de garantare, conform prevederilor art. 9. Finanțatorul este obligat să înştiinţeze, din oficiu, organul fiscal competent în administrarea beneficiarului programului, cu privire la prețul de valorificare al bunului, pentru a participa la distribuirea preţului, în funcție de suma rămasă de recuperat din creanța bugetară cuprinsă în înscrisul prevăzut la art. 10 alin. (1).
(4) Sumele provenite din valorificarea realizată potrivit alin. (3) după deducerea cheltuielilor de orice fel făcute în cadrul procedurii de recuperare, conservare, evaluare și vânzare a activelor finanțate prin contractul de leasing financiar garantat în cadrul programului, cu excepția TVA, precum și a celor cu primele de asigurare, se distribuie statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, și finanțatorului, proporțional cu participarea la riscuri a fiecărei părți. În sensul programului, plasarea bunurilor mobile/echipamentelor/utilajelor în leasing se consideră valorificare, iar distribuirea se realizează la data la care noul contract de leasing produce efecte juridice, proporțional cu procentul de garantare aplicat la valoarea rezultată în urma reevaluării bunului.
(5) Sumele rezultate din executarea garanțiilor accesorii, cât și din încasările amiabile, din care se deduc dobânzile, comisioanele și primele de asigurare aferente finanțării acordate, vor diminua, proporțional cu procentele de garantare, creanța rezultată din valoarea de executare a garanției plătite finanțatorului de statul român, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2), în baza garanției acordate de stat.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
(10) Creanţele rezultate din plata garanţiilor emise pentru finanțările acordate în cadrul programului se recuperează astfel:
a) de către finanțatori prin valorificarea bunurilor mobile finanţate prin contractul de leasing financiar și, după caz, a celorlalte garanții constituite prin intermediul contractului de leasing financiar;
b) de către organele fiscale competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin aplicarea prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, de îndată ce primesc înscrisul prevăzut la art. 10 alin. (1).
………………………………………………………………………………………………………
(13) Sumele recuperate ca urmare a punerii în executare a contractului de garantare, precum şi cele recuperate ca urmare a distribuirii în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 4, în limita creanţei rezultate din valoarea de executare a garanţiei de stat se fac venit la bugetul de stat şi se încasează într-un cont de venituri bugetare distinct. În același cont de venituri bugetare se recuperează creanțele bugetare cuprinse în înscrisul prevăzut la art. 10 alin. (1), de către organele fiscale.” - La articolul 11, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (101), care va avea următorul cuprins:
”(101) Anterior demarării procedurii de valorificare a bunurilor ce reprezintă garanții constituite prin intermediul contractului de leasing financiar, inclusiv in cazul in care bunul nu a fost valorificat, finanțatorii și organele fiscale competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se înștiințează reciproc. De la momentul înștiințării privind demararea procedurii de valorificare a bunurilor până la finalizarea acesteia, finanțatorul sau organul fiscal competent al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, după caz, nu va demara o noua procedura de valorificare a bunului pentru care a fost înștiințat.”